Haber

Ege’den iki proje Türkiye’nin dev projeleri arasında yer aldı.

İZMİR (İGFA) – “Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST kapsamında düzenlenen TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları Deneyim Paylaşımı ve Tanıtım Töreni – 12 Araştırma Platformu İmza ve Tanıtım Programı Türkiye’de milli teknolojinin gelişmesinde kritik rol oynuyor. Birçok dev projeye imza atıldı” dedi.

Törende Ege Üniversitesi bilim insanlarının hazırladığı iki dev projenin protokol imza töreni de gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “TÜBİTAK, Türkiye’nin milli araştırma kurumu olarak üzerine düşen en ağır rollerden birini taşıyor. Enstitüleri ile derin bilimsel araştırmalar yaparak teknolojik gelişmeleri destekleyerek yenilikçiliği teşvik ederek ülkemizin bilim ve teknoloji alanında rekabet gücüne önemli katkılar sağlamaktadır. Bugün ön plana çıkmamızı sağlayan 1004 programı da TÜBİTAK’ın ülkemizin yüksek teknoloji üretme kabiliyetini artıracak aktif destek programlarından biridir. 1004 programı ile kamu, sanayi ve akademiden paydaşları bir araya getiriyor, birebir hedefler doğrultusunda iş birliğine teşvik ediyor ve onlara liderlik etmeye çalışıyoruz. Yüksek teknolojiye sahip ithal işler yerine, uluslararası pazarda rekabet edebilecek yerli işlerin teknoloji platformları aracılığıyla geliştirilmesini sağlıyoruz. Bu nedenle araştırma altyapılarımızın uzmanlaşmasını ve mükemmeliyet merkezleri haline gelmesini istiyoruz.”

“1279 ARAŞTIRMACI VE 111 BURS DESTEKLENECEK”

TÜBİTAK 1004 programı kapsamında açılan davette 12 platformu destekleme kararı aldıklarını belirten Bakan Varank, “Burada üniversiteler, özel bölümler ve kamu kurumları, Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinden oluşan 77 kurum ve kuruluş görev alacak. . Bu kapsamda 1279 araştırmacı ve 111 bursiyeri bir kez daha destekleyeceğiz. Bu 12 platform, döngüsel ekonomi, akıllı şehirler, elektrikli araçlar ve pil teknolojileri, nanoteknoloji, gıda arz güvenliği, sürdürülebilir tarım teknolojileri ve nöroteknoloji gibi araştırma alanlarında faaliyet gösterecek. Türkiye’nin önde gelen kuruluşları tarafından oluşturulan bu platformlar, Türkiye’nin ihtiyacı olan teknolojilerin karşılanmasında elbette öncü rol oynayacaktır. Türk Yüzyılının lokomotifi olacak ileri teknoloji eserlerin geliştirilmesinde rol oynayan tüm paydaşlarımızı bu vesileyle kutluyorum.”

EGE’NİN DEV PROJELERİ

TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları kapsamında, Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE TOTEM) bünyesinde “Türkiye’nin Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliği ile Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu” adlı araştırma programı hazırlanmış ve Necdet Budak’ın araştırmacı olarak yer aldığı Avrupa Birliği projesi TOTEM Merkezi Direktörü Doç. Dr. Tedavi”, Ege Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülecek olan yürütme, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Döşkaya’nın “OMV Geliştirme bazlı protein, adjuvantrekombinant protein ve Leishmaniaspp’a karşı etkili DNA aşıları.”

sarioglanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu