Ekonomi

Bakan Vahit Kirişci’den Yusufeli Barajı İle İlgili Açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Çoruh’un incisi Yusufeli Barajı, Türkiye’nin yüzyılının enerjisini üretecek. Yusufeli Barajı’nda bu yılın Aralık ayında veya Şubat 2024’te tam kapasite elektrik üretimine başlanması planlanıyor. Türk mühendislerinin alın teridir.” dedim.

Bakan Kirişci, Artin’in Yusufeli ilçesinde bulunan Yusufeli Barajı ve HES’e gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Son 20 yılda rekor sayıda su depolama tesisi inşa edildi

Türkiye’de son 20 yılda rekor sayıda su depolama tesisi yapıldığını vurgulayan Kirişci, AK Parti hükümetlerinin su kaynaklarının sürdürülebilir ve verimli kullanımına ilk günden itibaren önem verdiğini ifade etti.

“Ekonomimize yıllık 5 milyar lira katma değer sağlayacak”

Yusufeli Barajı ve HES mansabındaki barajların en yüksek verimle çalışabilmesi için Çoruh Nehri’nin akış rejimini ayarlayabilen bir depolama tesisi olduğuna dikkat çeken Kirişci, şöyle konuştu: “Yusufeli Barajı mansabındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının enerji üretim kapasitelerini yaklaşık yüzde 15 artıracak. Yusufeli Barajı ve HES’in devreye alınmasıyla birlikte ülkemizin toplam hidroelektrik üretim kapasitesi yüzde 2 artacak. Ekonomimize yılda 5 milyar lira ek maliyet sağlayacak.”dedim.

Kirişci, Yusufeli Barajı’nın Çoruh Nehri’nin getireceği yağışları önemli ölçüde azaltacağını, böylece diğer barajların ömrünü uzatacağını ve taşkın riskini azaltacağını vurguladı. Yusufeli Barajı’nda su tutulmasının 22 Kasım 2022’de başladığını hatırlatan Kirişci, şunları kaydetti:

Kontrollü su depolamaya devam edilecek.

“Şu ana kadar 73,16 milyon metreküp su depolandı ve su seviyesi 73 metreye yükseldi. 69 gün geçti. Bu nedenle neredeyse her gün bir metre yükselen bir su rejimi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bundan sonraki süreçte kontrollü su depolamaya devam edilecektir.

390 gün sonunda tam kapasiteye ulaşacak

Baraj rezervuarında günlük maksimum 1 metre su yükselmesi olacak şekilde test üretimimize 20 Ağustos 2023 tarihinde başlamayı planlıyoruz. 390 gün sonunda barajın azami işletme yüksekliği olan 710 metreye ulaşılacak ve tam kapasite ile elektrik üretimine başlanacaktır.

Toplam depolama hacmi yaklaşık 2,1 milyar metreküp olan barajda biriktirilecek su miktarı, İzmir’in 6 yılda tükettiği içme ve tüketiminin karşılanması anlamına geliyor.

Yusufeli yerleşim çalışmaları

Bakan Kirişci, Yusufeli’nin inşaatının vatandaşların görüşleri alınarak planlandığını ve daha çağdaş bir kentleşmeye sahip, birçok yönüyle örnek teşkil edecek yeni yerleşim birimlerinin kurulduğunu söyledi.

Yusufeli yerleşimini planlarken klasik ve kültürel kent yaşamının korunmasına öncelik verdiklerine işaret eden Kirişci, çevreye ve doğaya değer verdiklerini, bu konuda diğer ilgili bakanlıklarla yakın işbirliği ve uyum içinde hassasiyet ve kararlılıkla çalıştıklarını söyledi. hiçbir vatandaşın hiçbir bahiste mağdur olmamasıdır.

2 bin 698 konut tamamlandı

Kirişci, Sakut, Tekkale ve Yansıtıcılar lokasyonlarında yürütülen çalışmalar sonucunda 2 bin 698 konut ve 323 dükkan inşaatının tamamlandığını, Tekkale, Etraflı, İşhan, Yeniköy’de ise 507 konut ve 10 dükkanın tamamlandığını belirtti. , Çeltikdüzü, Meşecik ve Irmakyanılar köyleri.

Yusufeli projesi dev bir proje

Yusufeli Barajı’nın dev bir proje olduğunu ve sadece baraj yapılmadığını kaydeden Kirişci, “Yusufeli Barajı ve HES Projesi kapsamında 110 kilometre yol, 46 tünel, 23 köprü ve 141 menfez yapıldı. Karşılaştırma yapmak gerekirse; Cumhuriyet tarihi boyunca 2002 yılına kadar 79 yıl sürdüğünü, Türkiye’de toplam 50 kilometre tünel yapıldığını, 62 kilometre tünelin ise sadece Yusufeli Barajı ve HES Projesi kapsamında yapıldığını söyledi.

Açıklamanın ardından Bakan Kirişci, dip dolusavak mansap su tahliye testini izledi, ardından HES tesisini gezerek üretimi inceledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu